Ελιά - Λάδι

Η Χαλκιδική εκτός από τις κρυστάλλινες παραλίες και τα μαγευτικά τοπία κατέχει και μια εξαιρετική εμπειρία στη καλλιέργεια ελιάς και τη παραγωγή εξαιρετικού παρθένου  ελαιόλαδου. Εμπειρία που μας οδηγεί 2.000 χρόνια πίσω στο χρόνο.

Η τέχνη όλων αυτών των ετών οδήγησε τη Χαλκιδική ώστε σήμερα να λειτουργούν στο νομό 28 ελαιοτριβεία, που παράγουν κάθε χρόνο 5.000 με 7.000 τόνους λάδι το χρόνο και περίπου 25.000 τόνους βρώσιμης ελιάς.

Μερικές από τις περιοχές που μπορείτε να θαυμάσετε ελαιόδεντρα τουλάχιστον 700 ετών είναι η σημερινή Νέα Τρίγλια με χαρακτηριστικότερο τον ελαιώνα που βρίσκεται έξω από το χωριό. Επίσης με τη πάροδο των χρόνων καθώς το λάδι και η ελιά αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στη Χαλκιδική οι αιωνόβιες ελιές έγιναν και τοπωνύμια. Η ελιά του Δεληάγγελου προς τη Μεταμόρφωση, η ελιά του Κουκουρούμα στη Νικήτη, η Ελάρα της Χαμαϊδής στη Γερακινή.

Μην ξεχάσετε στο ταξίδι σας να γευτείτε το αγνό ελαιόλαδο καθώς και τις ελιές που διατίθενται σε ποικιλία για όλα τα γούστα και γεύσεις. Αν είστε τυχεροί κατά τη διαμονή σας φυσικά μην παραλείψετε να  παραβρεθείτε στη γιορτή της ελιάς στον Όλυνθο της Χαλκιδικής. Το τοπικό συμβούλιο και ο πολιτιστικός σύλλογος συνήθως τέλη Ιουλίου ή κατά τη διάρκεια του Αυγούστου διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό και σκοπό έχει πάντα τη προβολή του βασικού και πιστοποιημένου προϊόντος του νομού την ελιά. Να είστε προετοιμασμένοι διότι από το γλέντι δεν μπορεί να λείπει το  παραδοσιακό τσίπουρο.