local-products

Τοπικά Προϊόντα

Ακριβώς όπως το σχεδίασε η φύση!

Ελιά - Λάδι

Η Χαλκιδική εκτός από τις κρυστάλλινες παραλίες και τα μαγευτικά τοπία κατέχει και μια εξαιρετική εμπειρία στη καλλιέργεια ελιάς και τη παραγωγή εξαιρετικού παρθένου  ελαιόλαδου. Εμπειρία που μας οδηγεί 2.000 χρόνια πίσω στο χρόνο.

Η τέχνη όλων αυτών των ετών οδήγησε τη Χαλκιδική ώστε σήμερα να λειτουργούν στο νομό 28 ελαιοτριβεία, που παράγουν κάθε χρόνο 5.000 με 7.000 τόνους λάδι το χρόνο και περίπου 25.000 τόνους βρώσιμης ελιάς.

Μερικές από τις περιοχές που μπορείτε να θαυμάσετε ελαιόδεντρα τουλάχιστον 700 ετών είναι η σημερινή Νέα Τρίγλια με χαρακτηριστικότερο τον ελαιώνα που βρίσκεται έξω από το χωριό. Επίσης με τη πάροδο των χρόνων καθώς το λάδι και η ελιά αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στη Χαλκιδική οι αιωνόβιες ελιές έγιναν και τοπωνύμια. Η ελιά του Δεληάγγελου προς τη Μεταμόρφωση, η ελιά του Κουκουρούμα στη Νικήτη, η Ελάρα της Χαμαϊδής στη Γερακινή.

Μην ξεχάσετε στο ταξίδι σας να γευτείτε το αγνό ελαιόλαδο καθώς και τις ελιές που διατίθενται σε ποικιλία για όλα τα γούστα και γεύσεις. Αν είστε τυχεροί κατά τη διαμονή σας φυσικά μην παραλείψετε να παραβρεθείτε στη γιορτή της ελιάς στον Όλυνθο της Χαλκιδικής. Το τοπικό συμβούλιο και ο πολιτιστικός σύλλογος συνήθως τέλη Ιουλίου ή κατά τη διάρκεια του Αυγούστου διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό και σκοπό έχει πάντα τη προβολή του βασικού και πιστοποιημένου προϊόντος του νομού την ελιά. Να είστε προετοιμασμένοι διότι από το γλέντι δεν μπορεί να λείπει το παραδοσιακό τσίπουρο.

Κρασί

Η μαγεία στη Χαλκιδική συνεχίζεται. Μαρτυρίες τοποθετούν τη παραγωγή κρασιού ,στον γεμάτο εκπλήξεις αυτό τόπο, από το 5ο αιώνα π.Χ. Οίνος λευκός ξηρός και οίνος ημίγλυκος είναι κάποιες από τις πρώτες ποικιλίες που εμφανίστηκαν στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Κασσάνδρας.

Το κλίμα, οι αμπελώνες και η τέχνη της παραγωγής κρασιού που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά έχουν εγκαταστήσει τη Χαλκιδική και τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε αυτή στα καλύτερα οινοποιία της Χώρας.

Ο μεγαλύτερος όγκος αμπελώνων βρίσκεται στο Άγιο όρος που αποτελεί μια σπάνια περίπτωση στην Ελληνική οινοποιία καθώς παρατηρείται να διατηρεί ασταμάτητη δραστηριότητα  τα τελευταία χίλια χρόνια. Επίσης αμπελώνες καλλιεργούνται στην Αρναία και Μαραθούσα, τη Σιθωνία, τον Άγιο Παύλο και τη Νέα Προποντίδα.

Για τους λάτρεις του κρασιού υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης και γευσιγνωσίας σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες. Μερικές από αυτές είναι:

Οινοποιείο Τσάνταλη (Άγιος Παύλος)
Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.tsantali.com/

Οινοποιείο DomainePortoCarras
Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.portocarraswines.gr/el/

Οινοποιείο Μετόχι Μυλοπόταμος
Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.mywines.gr/

Οινοποιείο Κτήμα Λιβαδειώτη
Περισσότερες πληροφορίες:
https://ktima-livadioti.com/

Οινοποιείο Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη
Περισσότερες πληροφορίες:
https://cp-domaine.gr/

Όπως έλεγαν οι Αρχαίοι ‘’Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου’’.

 

Μέλι

Το μέλι κατά την αρχαιότητα.

‘’Αν η ζωή είναι ένα λουλούδι τότε ο έρωτας είναι το μέλι του!’’

Δώρο των θεών αποκαλούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες το μέλι καθώς το παρατηρούμε να πρωταγωνιστεί στην Ελληνική μυθολογία, στις παραδόσεις και τα έθιμα.  Η μέλισσα εμφανίζεται για πρώτη φορά σε όλη την έκταση της γης πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια θεοποιείται.

Γίνεται η νύμφη, στην οποία παρέδωσε η Ρέα τον Κρητογεννή Δία (γνωστός και ως Μελισσεύς και Μελισσαίος), ο οποίος αναθράφηκε με γάλα και μέλι στο Δικταίο άντρο της Κρήτης. Μέλισσα λεγόταν και η νύμφη που ανακάλυψε την μελισσοκομία σαν τέχνη καθώς και την Παρασκευή του υδρόμελου (= νέκταρ / τροφή των Θεών του Ολύμπου), ενώ αργότερα μεταβίβασε τη γνώση στον ημίθεο μελισσοκόμο Αρισταίο, ο οποίος με τη σειρά του τη δίδαξε στους ανθρώπους.

Τσίπουρο

Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στη Χαλκιδική τις τελευταίες ημέρες του Οκτώβρη γίνονται οι ‘’καζανιές’’, όπου με τη διαδικασία της απόσταξης και το στύψιμο των σταφυλιών παράγεται το τσίπουρο. Ένα τοπικό μπράντι αρκετά ισχυρό καθώς περιέχει περίπου 45% αλκοόλη.

Η επικρατέστερη εκδοχή για την ιστορία του τσίπουρου, είναι πως η πρώτη παραγωγή πραγματοποιήθηκε τον 14ο αιώνα στη Χαλκιδική και λέγεται πως ήταν έργο κάποιων Ελλήνων μοναχών στο Άγιο Όρος.

Στην ορεινή Αρναία Χαλκιδικής, θα βρείτε ένα ξεχωριστό τσίπουρο με κρατική πιστοποίηση ως γεωγραφικό προϊόν καθώς παράγεται αποκλειστικά και μόνο στον ευλογημένο αυτό τόπο. Λόγος για τη Μουντοβίνα, το τσίπουρο με μέλι, ιδιαίτερα ισχυρό με μια συνταγή αρχαιοτάτων χρόνων όπου συνεχίζει να μεταλαμπαδεύεται  από γενιά σε γενιά.

Μην ξεχάσετε να το δοκιμάσετε αλλά πάντα με μέτρο.

Τυροκομικά

Στη Βόρεια Χαλκιδική και συγκεκριμένα στις παρυφές του όρους Χολομώντα το έδαφος και το κλίμα είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Φάρμες που έχουν εγκατασταθεί εκεί έχουν πλέον αναπτυχθεί σε μεγάλες τυροκομικές παραγωγικές μονάδες, παράγοντας αγνά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το πρόβειο και κατσικίσιο τυρί. 

Με μεγάλο σεβασμό στη παράδοση οι κτηνοτρόφοι παράγουν τυροκομικά προϊόντα βραβευμένα για το άρωμα, την υφή και τη γεύση τους.  Αναζητήστε τα, γευτείτε τα ελεύθερα και αισθανθείτε το άρωμα που αποπνέει η Ελληνική φιλοξενία.

Επιλέξτε προορισμό: